Не шофьорският изпит на Стефанов е причина за нападението в Сливен
Не шофьорският изпит на Стефанов е причина за нападението в Сливен / снимка: Sofia Photo Agency
Психологът Тодор Тодоров за Стефан Стефанов в „Седмицата” на Дарик - 26.03.2011
39959
Психологът Тодор Тодоров за Стефан Стефанов в „Седмицата” на Дарик - 26.03.2011
  • Психологът Тодор Тодоров за Стефан Стефанов в „Седмицата” на Дарик - 26.03.2011

Психологът Тодор Тодоров, началник-сектор „Криминална психология” в Института по психология към МВР, обвини журналистите, че когато „нещо им хрумне, решават, че това непременно трябва да истина и да го отбележат”. Това мнение той изрази в предаването „Седмицата” на Дарик, в коментар на мотивите, които се появиха по вестникарските страници, докато течеше кризата в Сливен.

„Хората в България прекалено много започнаха да гледат сапунени сериали и по тази причина, когато възникне такава ситуация, трябва непременно да има много по-голяма история, по-дълга и някаква драма”, каза Тодоров. „Всеки човек има тежки моменти и си мисли да направи нещо, дали да набие някой, или да извърши постъпка, която не е много добра, но не всеки го прави", коментира още той.

„Впечатлявам се, че се започва винаги с негативното. Много се втрещих за нещата, които се говореха за кризата в Сливен, преди да е станало ясно каквото и да било. Не мога да си отговоря на въпроса как може някой да пише нещо, без да е наясно за какво става въпрос”, коментира психологът. При всяко положение да простреляш човек, да вземеш заложници, да застрашаваш живота им, е лошо. Самият Стефан имаше голямо притеснение относно това какъв е случаят. Той си даде сметка какво е направил в един момент, определено изпитваше срам и страх от това, което ще последва.

В никакъв случай това, че е бил скъсан на шофьорски изпит не е причината Стефан Стефанов да направи това нещо, заяви в студиото психологът. „Да, разказа ми, че самия изпитващ е проявил неглижиращо и унизително отношение към него. Но самия Стефан е човек, който би приел почти всякакво отношение, което не кореспондира с неговите представи, за унизяващо. Той предварително има такава нагласа, че ще бъде омаловажен и унизен”, обясни Тодоров. Психологът, който води и голяма част от преговорите с похитителя, отхвърли и другите изброявани мотиви, довели до драмата в Сливен – любов, дългове, безпаричие.

„Ние просто си свършихме работата. Нормално е в такъв момент близките на един човек, в случая Стефан, да го подкрепят. Винаги ми прави впечатление, когато убият някой престъпник, всичките му съседи казват, че той бил добър човек. Не си спомням да е имало случай, когато който е извършил престъплението, някой да не каже страшно хубави думи за този човек”, каза още Тодоров.

На 23 март 27-годишният Стефан Петров Стефанов нахлу в клон на „Инвестбанк” в града, простреля охранителя Станчо Станев и взе другите шестима служители в банката за заложници. Той пусна поетапно заложниците, като последната задържана бе освободена 18 часа след началото на заложническата криза.

39 часа след началото на екшъна в Сливен Стефанов излезе сам от сградата на банката, с маска на лицето и вдигнати ръце. Окръжната прокуратура в Сливен повдигна три обвинения срещу него - за опит за грабеж, опит за убийство и взимане на заложници.

Цялото интервю чуйте в прикачения звуков файл