Не бива да се стига до избор на главен съдебен инспектор без поне още една кандидатура, смятат от ГЕРБ
Не бива да се стига до избор на главен съдебен инспектор без поне още една кандидатура, смятат от ГЕРБ / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Изпълнителната комисия на ГЕРБ прие решение, с което възлага на парламентарната група на партията да внесе в Народното събрание проект за решение за промяна на решението за процедурни правила за избор на главен съдебен инспектор, съобщиха от партията.

ГЕРБ ще предложи срокът за издигането на номинации за кандидати да бъде удължен до 31.01.2014 г. Мотивите за това са острата обществена реакция срещу единствената номинация в обявения срок, който по същество беше неработен за Народното събрание и народните представители.

Определянето на подобен срок буди съмнение за непрозрачност, задкулисие и саботаж на избора на главен съдебен инспектор.

Докато няма предложена поне още една кандидатура за главен съдебен инспектор, не бива да се стига до този избор, коментира Владислав Горанов от ГЕРБ. Той припомни, че от партията му искат удължаване на срока за номинациите до 31 януари. Конкурс от един човек не е конкурс, отбеляза Горанов.

Попитан дали от партията ще имат своя номинация, той каза, че въпросът се обсъжда.

На 27 декември м.г. изтече крайният срок за номинации за кандидати за поста главен инспектор в ИВСС. Мандатът на досегашния главен инспектор Ана Караиванова изтече през януари 2013-а. В края на октомври тя подаде оставка, която все още не е гласувана от Народното събрание.

На 19 декември депутатите приеха процедурни правила за издигане на кандидатури, представяне и публично оповестяване на документи, изслушване на кандидати и подготовка за избор на главен инспектор в Инспектората към ВСС. Целта на приетите правила е да се гарантира максимална публичност, да има възможност обществеността да се запознае с кандидатите.

Веселина Тенева беше единствената кандидатура за главен инспектор на Инспектората на Висшия съдебен съвет, внесена в срок.