Наши и гръцки депутати обсъждат проблемите от блокадата на границата
Наши и гръцки депутати обсъждат проблемите от блокадата на границата / БГНЕС

Председателят на Групата за приятелство България – Гърция в Народното събрание Георги Юруков се срещна на ГКПП Илинден с председателя на Групата за приятелство с България в гръцкия парламент Ставрос Дайлакис. На срещата се обсъждат проблемите, възникнали от продължаващата блокада на българо-гръцката граница от протестиращи гръцки фермери.

В срещата участват от българска страна народният представител Борис Ячев, българският консул в Солун Симеон Мангъров, областният управител на Благоевград Владимир Димитров и заместник-областният управител Димитър Кръстанов.

В началото на срещата Георги Юруков връчи на Ставрос Дайлакис писмо от председателя на Народното събрание Георги Пирински до председателя на гръцкия парламент Димитрис Сиуфас, информира Българската телеграфна агенция.

ГККП Илинден, където в момента разговарят представителите на българския и на гръцкия парламент, също бе затворен допреди два дни заради блокадата на съседния гръцки граничен пункт Ексохи. Протестът там бе прекратен и движението в момента се осъществява нормално и в двете посоки. При ГКПП "Капитан Петко войвода" обстановката също се нормализира, но проблемно остава положението на третия пункт на българо-гръцката граница - ГКПП Кулата, заради продължаващата блокада на гръцките фермери при съседния гръцки граничен пункт Промахон.