Наръганият ученик в Пловдив е на командно дишане, обвиняват нападателя му в опит за убийство
Наръганият ученик в Пловдив е на командно дишане, обвиняват нападателя му в опит за убийство / снимки: БГНЕС
Наръганият ученик в Пловдив е на командно дишане
67632
Наръганият ученик в Пловдив е на командно дишане
  • Наръганият ученик в Пловдив е на командно дишане

В тежко състояние, на командно дишане и с опасност за живота е 16-годишното момче, наръгано многократно с нож от негов връстник вчера в Пловдив. Това съобщи проф. д-р Ангел Учиков, шеф на Клиниката по специална хирургия в Университетската болница „Свети Георги”, където е настанен тийнейджърът.

Екип от седем лекари са оперирали момчето, получило 12 рани от нанесените удари с кухненски нож за рязане на хляб. Вчерашната операция е продължила четири часа, а днес са извършени други хирургични интервенции, при които е затворена коремната кухина.

„Голяма агресия е имало, не сме виждали досега такова нещо и не можем да си го обясним”, каза д-р Учиков. Засегнати са няколко ребра, белия дроб и всички коремни органи - стомах, тънки черва, панкреас и черен дроб. Непосредствената опасност от остро кървене е преодоляна, но рискът за живота на момчето остава и се определя от възможността за възпалителни усложнения, поясни лекарят.

Има достатъчно кръв за преливане, за случая има 18 кръводарители. Според д-р Учиков младежът има шансове да оживее, тъй като е млад и е бил в добро здраве преди инцидента. При постъпването в болницата момчето е било в съзнание и кръвно налягане 40/0, а по късно е стабилизирано с показатели 120/70. Все още няма данни дали е употребил наркотици или алкохол.

От болницата уточниха, че след тежкия инцидент момчето се е обадило на баща си и със сетни сили е казало, че умира. Родителите са открили два кървави ножа в мивката на апартамента.

Наръганият ученик в Пловдив е на командно дишане обвиняват нападателя му в опит за убийство
netinfo

В Окръжна прокуратура-Пловдив се води досъдебно производство срещу Иван Генчев (на 16 години) за това, че е направил опит умишлено да умъртви връстника си Искрен Ангелов. Според прокуратурата, макар и като непълнолетен, Генчев е разбирал свойството и значението на извършеното и е могъл да ръководи постъпките си.

Иван е задържан за срок от 24 часа, като предстои да бъде преценено повдигането и предявяването на обвинение спрямо него за описаното по-горе престъпление, както и задържането му за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

В момента момчето е в Окръжна болница с порезни рани по ръцете и срязани сухожилия на по два от пръстите на всяка ръка. Момчето е оперирано успешно, съобщи за Дарик управителят на здравното заведение д-р Аргир Аргиров. Той уточни, че няма информация дали ученикът е употребил алкохол преди инцидента. Момчето се охранява от полицейски служители в Окръжна болница.

Около 14.00 ч. вчера в дома на пострадалото момче гостувал негов съученик от Професионалната гимназия по хранителна техника и технологии. Не е ясно защо са се скарали, но кавгата е прераснала в кървава битка. Момчетата са десетокласници в Професионалната гимназия по хранителна техника и технологии в града. И двамата са изключително спокойни момчета, никога досега не са имали агресивни прояви, съобщи директорът на училището Людмила Ганчева.

Днес в гимназията ще има извънредно събиране на всички паралелки и спешен педагогически съвет. Достъпът до училището е затворен за външни лица.

Други новини от Пловдив