Нареждаме се сред страните с най-висок риск от сърдечносъдова смъртност
Нареждаме се сред страните с най-висок риск от сърдечносъдова смъртност / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Нареждаме се сред страните с най-висок риск от сърдечносъдова смъртност
57396
Нареждаме се сред страните с най-висок риск от сърдечносъдова смъртност
  • Нареждаме се сред страните с най-висок риск от сърдечносъдова смъртност

България се нарежда на последно място сред 14 европейски държави по лечение на хипертония, съобщиха от Националната кардиологична болница.

88% от българите с някакъв рисков фактор са с високо кръвно налягане. Само 12 на сто от тях обаче осъществяват контрол върху него.

От Международната федерация по диабет посочват, че 9% от българите имат захарен диабет, а 50 на сто от тях не знаят за това. Според специалисти най-тревожното е, че 8 от всеки 10 диабетици умират от сърдечносъдов инцидент.

Нормалното кръвно налягане трябва да е под 140/90, обясни за Дарик д-р Нина Гочева, началник на клиниката по кардиология при лечебното заведение. По-високи от тези стойности се смятат за хипертония.

Според Гочева международни проучвания за контрола на кръвното налягане нареждат страната ни на едно от последните места наред с държави Казахстан и Азербайджан, в които рисковете от сърдечносъдова смъртност са най-високи.

В световен мащаб хипертонията отнема годишно живота на над 7 млн. души.

Според експертите до 2025 г. разпространението на това заболяване ще нарасне с 60%.

Д-р Нина Гочева подчерта, че за да излезе страната ни от тревожната статистика, населението трябва да промени манталитета си.

По данни на Световната здравна организация, причина за 62% от всички мозъчно-съдови инциденти е лошият контрол на кръвното налягане.