Нанев даде разяснения за спорните договори пред депутати на ГЕРБ
Нанев даде разяснения за спорните договори пред депутати на ГЕРБ / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив

Божидар Нанев е обяснил пред парламентарната група на ГЕРБ причините за сключените договори, заради които има повдигнати от прокуратурата обвинения. Бившият министър на здравеопазването е заявил пред депутатите, че според него е действал правилно при сключването на договорите за доставки на ваксините и ситуацията е налагала спешни действия, обясни пред журналисти съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев.

По думите му, не се изключва и възможността Нанев да е бил подведен при решението си от администрацията на министерството, но въпреки това той е решил да подаде оставката си. „Нанев постъпи доблестно и достойно", коментира Велчев и добави, че според него Нанев си е спечелил много врагове с подетата здравна реформа, предаде БТА.

В същото време от партията обявих, че все още не е обсъждано кой ще наследи Божидар Нанев на поста министър на здравеопазването. Депутатите на ГЕРБ изчаквали първо решението на премиера Бойко Борисов за оставката на министъра и след това щели да търсят човек за поста.

Здравният министър д-р Божидар Нанев подаде оставка по-рано днес след като прокуратурата го обвини за сключването на две неизгодни сделки, свързани с купуването на антивирусни препарати от министерството. Нанесени са щети на стойност от близо 2,4 млн. лева. Срещу Нанев е взета мярка за неотклонение „парична гаранция" в размер на 2000 лева.

Министърът в оставка е обвинен, че е сключил неизгодна сделка за закупуването на 200 000 броя антивирусни препарати „Тамифлу". Сделката е сключена на 16 декември 2009 г. Националната здравна служба на Великобритания, чрез Британското посолство до Министерството на здравеопазването е предложило много по-ниска цената от тази, която е предложил българският клон на фармацевтичната компания "Рош". Въпреки това здравното министерство избира да приеме по-скъпата оферта.