/ БГНЕС, архив
България трайно следва устойчивата тенденция за намаляване броя на висящите жалби пред Европейския съд по правата на човека /ЕСПЧ/. През изминалата 2018г. страната ни е слязла с още две места в класацията и се подрежда на 17-та позиция с 514 бр. жалби, съобщиха от Министерството на правосъдието.

Една от основните причини за напредъка били положените усилия по изпълнението на решенията на ЕСПЧ, въвеждането на ефективни правни средства за защита на национално ниво и в частност успешното изпълнение на три пилотни решения, с които са били въведени ефективни средства за обезщетение на пострадалите от прекомерната продължителност на гражданските и наказателните производства.

Скандал в парламента заради делата срещу България в Страсбург

Според данните България е отстъпила и с две позиции в негативната класация на най-осъжданите държави пред ЕСПЧ през 2018 г. Тя заема осмо място с 27 осъдителни решения, а през 2017 г. страната ни е била на шеста позиция.

Постановените решения срещу България са 55. От тях 27 са били осъдителни решения. Част от тях, макар и осъдителни в една част, са били оправдателни по отношение на някои от оплакванията, посочват от правосъдното министерство. Положителните тенденции в практиката на ЕСПЧ срещу България за 2018 г. са, че липсват решения, констатиращи сериозни нарушения на членове 2 и 3 от Конвенцията поради неефективно разследване на посегателства върху личността.

Държавата спечели дело в Страсбург по жалба за разрушаване на незаконни къщи в Гърмен

Годишният доклад за 2018 г. на министъра на правосъдието Цецка Цачева с подробните данни по изпълнението на решенията на ЕСПЧ, ще бъде изготвен до края на март, допълват от ведомството.