Наказателните съдии от СГС подкрепиха Мирослава Тодорова
Наказателните съдии от СГС подкрепиха Мирослава Тодорова / БГНЕС

Съдиите от Наказателното отделение на Софийския градски съд (СГС) излязоха с обща декларация в подкрепа на колежката си Мирослава Тодорова, която тези дни бе атакувана неколкократно от вътрешния министър Цветан Цветанов. Становището е подписано и от председателя на съда Владимира Янева, съобщава „Правен свят".

В поредица от интервюта министър Цветанов обвини съдия Тодорова в "обвързаности" с организираната престъпност. Тя, от своя страна, заяви, че до седмица ще реши дали да подаде тъжба за клевета срещу него и поиска прокуратурата да я разследва. Трима бивши председатели на Съюза на съдиите настояха прокуратурата или да разследва съдия Тодорова, ако има данни за извършено от нея престъпление, или главният прокурор Борис Велчев да разпореди проверка дали Цветанов не е извършил длъжностно престъпление с изказванията си.

"Във връзка с изявленията от последните дни на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов по отношение на колегата и съдия от Софийски градски съд Мирослава Тодорова заявяваме, че категорично заставаме срещу коментарите, че съдия Тодорова е част от "Октопода в съдебната система" или че обслужва организираната престъпност. На проведено на 25 януари 2012 г. събрание на Наказателно отделение в СГС съдиите се обединихме категорично по общо становище в подкрепа на съдия Тодорова", се казва в декларацията на магистратите.

Те заявяват още: "Дълбоко вярваме, че декларирайки подкрепата си за съдия Тодорова, ние подкрепяме идеята за градивна промяна в съдебната система. Система, създадена да функционира на основата на безпристрастността и професионализма, стъпвайки единствено на закона и справедливостта. Взаимоотношенията между институциите за решаване на проблемите с противодействието на престъпността могат и трябва да се осъществяват в рамките на компетентността на съответните органи, а не чрез медиите. Противопоставянето на институциите, ангажирани в противодействието на престъпността не решава проблемите, а улеснява и извършването и затруднява разкриването на престъпленията. Софийски градски съд добре разбира и подкрепя усилията на компетентните държавни органи в борбата с престъпността за постигане на общия и преследван от всички институции резултат, единствено и само със законни средства, характерни за всяка правова държава."