Над 40% от зъболекарите не работят със здравната каса
Над 40% от зъболекарите не работят със здравната каса / снимка: sxc.hu
Над 40% от зъболекарите не работят със здравната каса
38318
Над 40% от зъболекарите не работят със здравната каса
  • Над 40% от зъболекарите не работят със здравната каса

От общо 7500 зъболекари в България над 3000 не работят с Националната здравноосигурителна каса. Причината е, че пакетът услуги и заплащането което предлага институцията не устройват стоматолозите, обясниха от сдружението на българските зъболекари. Статистиката сочи, че с всяка година се увеличава броят на стоматолозите, които се отказват да работят с касата.

Липсва информация за това колко годишно харчи българина за дентална помощ. Здравноосигурителната каса дава средно по 30 лева на човек за тази медицинска дейност. Един от най-големите проблеми е, че липсват средства за спешна помощ при стоматологичен проблем, обяснява доктор Светлана Спасова.

"Реално с този пакет, който се предлага от касата, никой не може да бъде излекуван, само може да бъде обеззъбен. Това е чистата истина, откровено го казвам, защото има много сериозни проблеми, които не са решени. Единият е проблемът, свързан със спешността, който е грижа на държавата. Тя на практика просто не го решава. В този много скромен пакет няма нищо, предвидено за спешност. Единственото решение за спешността е ваденето на зъба. Това е положението. Макар че ние живеем в 21 век, не в 15 век", коментира д-р Спасова.

 

Другият проблем според стоматолозите е липсата на профилактични програми.