Над 3000 пияни и шофьори без книжка от началото на годината в Пиринско
Над 3000 пияни и шофьори без книжка от началото на годината в Пиринско / снимкa: Sofia Photo Agency

1127 са регистрираните случаи на управление на моторни-превозни средства след употреба на алкохол от страна на шофьорите от началото на тази година в Пиринско, сочи статистиката на КАТ – Пътна полиция в Благоевград. Неправоспособните водачи, седнали зад волана, за същия период, са 2227.

Над 4000 са възникналите пътно-транспортни произшествия в резултат на управление на автомобила без предпазна каска и обезопасителен колан. За отчетения период са констатирани над 36 хиляди нарушения по Закона за движение по пътищата, при които са съставени над 35 хиляди акта за административно нарушение и 289 хиляди фиша.

1755 катастрофи са станали пък на територията на област Сливен от началото на годината, от тях 233 са тежки с 48 убити и 293 ранени. В сравнение със същия период на миналата година пътно-транспортните произшествия са се увеличи с 252, тежките с две, загиналите са с 16 повече, а броят на ранените е нараснал с двама души. Силно влошена е пътната обстановка на територията на областта. Основната причина за тежките инциденти по пътищата освен несъобразената скорост, неспазване на предимство и управление на моторни превозни средства от неправоспособни водачи си остава и пропускателната способност на пътищата на региона.