МВР министърът забранява рутинните проверки на пътя
МВР министърът забранява рутинните проверки на пътя / снимка: БГНЕС, архив

Полицията спира практиката на рутинни проверки на пътя, заяви в интервю пред „24 часа” министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Той добавя, че конкретните мерки в организацията на работата на автопатрулите на охранителна полиция и КАТ ще бъдат представени на национално съвещание на МВР в четвъртък.

По думите на министъра публикувана наскоро инструкция за контрола на пътното движение ясно посочва ситуациите, които допускат спиране за проверка на автомобили. Той изброява четири казуса - нарушение на водача, неправилно превозване на опасен товар, при съмнения за употреба на алкохол или при данни, че водачът е участвал в катастрофа.

Йовчев обещава и да бъде засилен контролът над полицаите, за да не се допускат корупционни практики. Една от мерките е да се задължат полицаите да сигнализират, че ще спират автомобил, още преди да го спрат, което е записано като тяхно задължение, но не се изпълнява.

Планира се и промяна в начина на оценка на служителите на реда, като водещи ще са не констатираните нарушения и наложените глоби, а произшествията със загинали и ранени в участъка, за който отговарят. В тази връзки било разпоредено патрулите на КАТ да стоят пред опасните участъци, а не след тях, за да налагат глоби.