МВР и прокуратурата актуализират списъка на криминалния контингент
МВР и прокуратурата актуализират списъка на криминалния контингент / снимка: Sofia Photo Agency, архив
МВР и прокуратурата актуализират списъка на криминалния контингент
24842
МВР и прокуратурата актуализират списъка на криминалния контингент
  • МВР и прокуратурата актуализират списъка на криминалния контингент

Прокуратурата и МВР правят инвентаризация на криминалния контингент в страната. Анализът на кримиконтингента е започнал през септември. Това съобщи главният прокурор Борис Велчев. Все още не са известни имената на извършителите на убийството на Боби Цанков.

При анализа на кримиконтингента вниманието ще бъде върху хората с най-много досъдебни производства, ще се проверява и дали има пропуски - умишлени или не, в работата на МВР и прокуратурата срещу определени хора. Целта е да се появи регистър на хората, занимаващи се с престъпна дейност през последни години - кой е криминално активен, кой се е отказал или наказан, наказанията дават ли резултат.

„Става дума за една инвентаризация на криминалния контингент, която ще позволи да ги поставим в известност и да потърсим начин една част от тях, които нямат основание да бъда на свобода, да бъдат своевременно задържани. Друга част - да приключим делата срещу тях по-бързо, а една трета част просто да ги има предвид, когато се случи престъпление и да имаме техния криминален профил", добави още главният прокурор.

Борис Велчев беше категоричен, че не е имало хаотичност в действията на прокуратурата и полицията след разстрела на Боби Цанков. Прокуратурата разполага с данни, че именно Маргините са поръчители на убийството на Цанков.

„Ние имаме една достатъчно ясна представа, но тя е формирана наистина въз основа на много първоначални доказателства. Знаете, че освен всичко друго не всички лица са задържани от тези, които издирваме", уточни Велчев.

Главният прокурор заяви, че ръководството на прокуратурата е знаело за срещите на Боби Цанков с градския прокурор Николай Кокинов, но Цанков никога не е бил защитен свидетел и не е давал свидетелски показания по дела, които се водят в Софийска градска прокуратура.