МВР е на път да получи исканото постоянно следене в интернет
МВР е на път да получи исканото постоянно следене в интернет / снимка: sxc.hu

Законопроектът на МВР за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения, който предвижда въвеждането на тотален контрол на телефонните разговори и интернет от МВР, беше приет на първо четене от парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, съобщава dnevnik.bg.

Председателят й Анастас Анастасов заяви пред журналисти, че по време на заседанието са обсъждани някои въпроси по реда на взимането на информацията от МВР чрез мобилните оператори и интернет доставчиците, но не разкри подробности. Той обясни, че вносителите в лицето на представителите на МВР са отговорили изчерпателно на депутатските питания.

Във Франция, която е с население близо 60 млн. души, годишно разрешенията за използване на специални разузнавателни средства са около 5 хил., а правените телефонни разпечатки - 40 хил.

В България при население 7.6 млн. СРС-тата годишно са над 10 хил., а разпечатките - над 350 хил., по данни на бившия вътрешен министър Михаил Миков, представени във вътрешната комисия.