МВР чисти дълг от 8 млн. до месец
МВР чисти дълг от 8 млн. до месец / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

До месец вътрешният министър Цветлин Йовчев ще плати на общините всички дължими данъци за сгради на полицията и за такса смет.

Това съобщи за в. "Преса" изпълнителният директор на сдружението на общините Гинка Чавдарова. Става въпрос за дълг от около 8 млн. лв.

Най-сериозно е положението в пограничните общини, които са по-бедни, а Граничната полиция не си плащала данъците. Йовчев е обещал да прегледа всички сгради с отпаднала необходимост и да ги предостави на общините.

В момента около 1500 полицаи били ангажирани да ги охраняват. Става дума за някои ведомствени блокове на МВР, които може да се дадат на кметовете, защото ведомството на Йовчев все по-трудно ги поддържа.

Общините пък поемат ангажимент да оставят наемателите им в тях, като свободните жилища ще се ремонтират и ползват за социални цели. Такива имоти има в Правец, Русе и на други места.

Всички тези въпроси ще бъдат уредени в споразумение, което ще подпише Националното сдружение на общините с МВР. Работата по него започва още днес.