Министерство на външните работи
Министерство на външните работи / БГНЕС, архив
Президентът е бил уведомен в писмен вид за мотивите на правителството тази година делегацията на страната ни в ООН да бъде водена от премиера Бойко Борисов. Това се посочва в позиция, публикувана в официалния профил на Министерството на външните работи в социалната мрежа Фейсбук по повод изявления на президента Румен Радев.

„На 72-ата сесия на Общото събрание на ООН през 2017 година България вече беше представена от президента Румен Радев. Принципът на редуване на участията премиер и президент носи принос към българската външна политика, тъй като дава възможност да се организират срещи на различни равнища“, посочват от МВнР.

Президентът за указа за Младен Маринов: Няма как да подпиша, когато не е спазен законът


„В чл. 27 от Процедурните правила на Общото събрание на Организацията на обединените нации (ООН) , приети на основание чл. 21 от Устава на ООН ,,правомощия за представителство в сесиите на ООН могат да бъдат давани на министър-председателя, президента или министъра на външните работи на съответната държава‘‘, т.е. Уставът на ООН не поставя задължително изискване кой да оглави правителствената делегация при провеждане на сесия на Общото събрание на ООН“, уточняват от министерството.

Според позицията им това решение е било взето и с оглед на успешно приключилото първо българско председателство на Съвета на ЕС и на необходимостта да се обсъди и с други лидери темата за бъдещето на страните от Западните Балкани като фактор за мира в контекста на глобалната политика. „Това послание е необходимо да бъде излъчено не само като продължение на Българското председателство, но и с цел популяризиране на най-силната и резултатна външнополитическа инициатива на страната ни от много години“, допълват от МВнР.

Цветанов: Въпрос на време е президентският указ за Маринов да бъде подписан

„Правителството винаги се е отнасяло с необходимото институционално уважение към президента Румен Радев, защото по Конституция той олицетворява единството на нацията. Националните интереси са единственото, от което се води външната политика на страната. Припомняме, че според Конституцията Министерският съвет ръководи и осъществява външната политика на страната“, се посочва още в позицията на министерството.