МОН реагира след разследване за откраднати евросредства чрез студентски стажове
МОН реагира след разследване за откраднати евросредства чрез студентски стажове / снимка: Sofia Photo Agency, архив

От Министерството на образованието и науката съобщиха, че са предприети стъпки за разкриването на злоупотреби с европейски фондове, ограничаване до минимум на неправомерното изразходване на средства, както и за тяхното възстановяване.

Хиляди левове откраднати от еврофондове чрез студентски стажове

Съобщението е във връзка с разследване на Нова телевизия, което разкрива мащабни схеми за източване на евросредства, предназначени за стажове на студенти.

„Във връзка с направени медийни внушения за мащабни злоупотреби със средства от европейските фондове, Министерството на образованието и науката е длъжно да уточни, че са предприети адекватни и бързи стъпки за разкриването на извършването на престъпления, ограничаване до минимум на неправомерното разходване на средства, както и за тяхното възстановяване", се казва в съобщението на МОН.

Оттам уточняват, че още в началото на месец януари са предприети всички действия за спирането на опитите за нерегламентирано придобиване на средства и са сезирани компетентните власти, които са започнали свое разследване.

От Министерството излизат и със свое становище по въпроса. В него се казва, че всякакви злоупотреби с финансови средства са неприемливи и трябва да бъдат разследвани и наказвани по съответния ред и процедура.

От МОН коментират, че в случая, разказан от Нова телевизия, има злоупотреба с 16 049 лева. От тези средства 4 425,40 лв. е стойността на разходите от европейски източници, а останалите разходи са направени от засегнатите шест висши училища, които носят отговорност за контрола върху провежданите практики.

Източник: Novanews.bg