Мобилните оператори ще дават трафични данни до 72 часа след поискване
Мобилните оператори ще дават трафични данни до 72 часа след поискване / cнимкa: sxc.hu

До 72 часа след поискване на информация от МВР мобилните оператори ще са задължени да предоставят трафичните данни. Това беше решено на вътрешната комисия в парламента, която разгледа на второ четене промените в Закона за електронните съобщения. Операторите ще са задължени да пазят всички трафични данни 12 месеца. Управляващите се отказаха от идеята за директен интерфейс.

„Сега в текста е записано, че дават отговор незабавно и не по-късно от 72 часа. Като упълномощени длъжностни лица ще имат право от заявителите да конкретизират срока, защото представете си терористичен акт или затрупано дете с лавина. Тогава трябва много бързо да се реагира и трябва да има такава опция. Но общия срок ще бъде по-дълъг - до 72 часа", обясни заместник вътрешният министър Веселин Вучков.

„Дадохме възможност за обмен на информация по електронен път между тези, които могат да заявяват такова искане и съответния оператор на данни. Това не е интерфейс по компютърен път искането се изпраща и се връща по същия начин", каза след срещата и председателят на комисията Анастас Анастасов.

Атанасов уточни, че тази информация, която не е използвана при образуването на наказателно производство, ще трябва да бъде унищожена от комисията в срок от един месец от получаването й от оператора.

Сред другите решение е да се сформира парламентарна комисия, която да следи изискването, съхраняването и унищожаването на информация. Сред престъпленията, за които ще може да се изискват данни, ще залегне и купуването на гласове.