Мобилни групи следят за купуването на гласове в страната
Мобилни групи следят за купуването на гласове в страната / снимка: DarikNews
Мобилни групи ще следят за купуването на гласове в страната
20171
Мобилни групи ще следят за купуването на гласове в страната
  • Мобилни групи ще следят за купуването на гласове в страната

Мобилни групи следят за купуването на гласове в страната през целия ден, съобщи прокурор Емилия Пенева от Върховната касационна прокуратура (ВКП). 15 000 полицаи охраняват 11 659 изборни секции в страната в изборния ден.

Ако бъдат подавани сигнали за купуване на гласове, дежурните прокурори ще извършват незабавни проверки, а досъдебните производства ще са по бързата процедура, съобщи още прокурор Пенева, която е ръководител на Междуведомственото звено между ДАНС, прокуратурата и МВР за борба с купуването на гласове у нас. От полицията призоваха гражданите да подават сигнали за нарушения и купуване на гласове на телефони 112 и 166.

Прокурор Емилия Пенева: „Проверките ще бъдат извършвани във възможно най-кратки срокове, буквално в рамките на няколко часа, по възможност с личното участие на прокурор, а досъдебните производства ще протичат под формата на незабавни или бързи такива".

От МВР допълват, че по сигналите за купуване и продаване на гласове работи Главна дирекция „Криминална полиция" и структурите й по места, както и Държавната агенция „Национална сигурност".

От полицията припомнят също, че е забранено да се влиза с оръжие в избирателните секции. Такова право имат единствено полицейските служители

От Паспортна служба в МВР уточняват, че са ускорени всички услуги за издаване на лични карти в случаите, когато личните документи са изгубени, откраднати или унищожени. В изборния ден ще бъдат издавани удостоверения за изгубени, откраднати или унищожени документи за самоличност, като до 15.00 часа днес гражданите могат да подават молби за издаване на удостоверения във всички районни полицейски управления и областни дирекции на МВР в страната. Удостоверенията ще важат само до края на изборния ден.