Мият първо около големите столични храмове и булеварди
Мият първо около големите столични храмове и булеварди / БГНЕС

До 24 часа ще започне почистване и измиване на пространствата около големите столични храмове и булеварди. Това съобщи правителствена информационна служба след първото заседание на Националния кризисен щаб за почистването на София.

 

Предвидено е почистване на районите около храм-паметника "Св. Александър Невски", и църквите "Света София", "Света Параскева" , "Св. Георги", Руската църква на бул. "Цар Освободител", "Св. Св. Кирил и Методий" и църквата "Свети Седмочисленици". Тези райони ще бъдат почистени приоритетно заради настъпващите християнски празници.

 

От 11 април на телефон 981 61 17 столичани ще могат да подават сигнали за проблемни места с битови отпадъци. Щабът е решил да създаде две работни групи. Тяхната задача е да предложат незабавни, краткосрочни и средносрочни мерки за преодоляване на кризата, както и дългосрочни решения за решаване на свързаните с кризата проблеми.

 

Във връзка с изясняване на цялостната обстановка в отделните райони на столицата, Националният кризисен щаб обобщава предоставените от отдел Пътна полиция към СДП на МВР и държавните предприятия "Строителство и възстановяване" и "Транспортно строителство и възстановяване" данни за наличния технически ресурс, съобщава правителствената информационна служба. Обработва се и информация както от действащите в момента фирми, така и от тези, които разполагат с технически и човешки ресурс, но нямат сключени договори със Столична община.

 

За говорител на Националния кризисен щаб е избран Чавдар Георгиев, заместник-министър на околната среда и водите. Щабът заседава без представител на общината. Кметът на София Бойко Борисов заяви, че е забранил на подчинените си да участват, защото по думите му криза с почистването на София няма.