Министър Стоянович обсъди с патриарха собствеността на „Св. Александър Невски
Министър Стоянович обсъди с патриарха собствеността на „Св. Александър Невски / netinfo
Министър Стоянович обсъди с патриарха собствеността на „Св. Александър Невски"
64631
Министър Стоянович обсъди с патриарха собствеността на „Св. Александър Невски"
  • Министър Стоянович обсъди с патриарха собствеността на „Св. Александър Невски"

Министърът на културата Петър Стоянович обсъди с Негово светейшество патриарх Неофит собствеността на храм-паметника „Св. Александър Невски". По думите на Петър Стоянович въпросът не търпи отлагане и той още утре ще го постави за обсъждане пред колегите си от Министерски съвет.

На срещата в Светия синод Стоянович получи благословията на българския патриарх.

Според министъра на културата Петър Стоянович липсата на нотариален акт за собственост на катедралния храм на българския патриарх е проблем, който прекалено дълго време е бил без решение: „Храм-паметникът „Свети Александър Невски", който продължава да няма нотариален акт за собственост, един проблем, който е необясним, но трябва да бъде решен в максимално кратък срок. Църквата „Света София" е със същата съдба. Това засяга и няколко манастира от Софийската Света гора. Нещо, което държавата трябва рамо до рамо с Българската православна църква да реши скоро. Проблем имаме и с един манастир в елинпелинското село Елешница, който продължава да не бъде връщан на Българската православна църква. Министерството на културата има еднозначно предложение това да стане".

Въпросът със задължителното въвеждане на вероучение в училищата според директора на Дирекция „Вероизповедания" в Министерски съвет Емил Велинов трябва да се обсъди и с Министерството на образованието: „Говори се вече и за учебници, които трябва да прегледа Светият синод заедно с наши експерти от БАН. Тези учебници да наблегнат повече на патриотичното възпитание на децата, не само вярата и катехизисът да се изучават, а любовта към семейството, любовта към Родината, към ближния".

Петър Стоянович заяви, че е намерил пълно разбиране за проблемите на българската култура в лицето на Негово светейшество патриарх Неофит.