/ БГНЕС
Атаката срещу туристическия бизнес на България тази година беше много силна, каза министърът на туризма Зарица Динкова, предава БНТ.

Международната ситуация е много сложна и България е част от нея, добави тя. Ситуацията с язовира „Нова Каховка“ беше бедствие, на което трябваше да отговорим веднага с бърза реакция и мисля, че успяхме да го направим, отбеляза още министърът на туризма. 

За чистотата на водата официалните данни тази година показваха, че е по-чиста отколкото е била години преди това. Имаме вече 22 плажа със син флаг, но въпреки това се наслагваше тази информация, че нашето море е изключително мръсно, каза Зарица Динкова. Тя съобщи, че е свикала работна група с представители на министерствата на околната среда и водите, на здравеопазването и на регионалното развитие. „Без инфраструктура не можем да имаме туризъм, без сигурност, включително и санитарна, не можем да имаме туризъм. Всичко това са опасности за сектора“, посочи министърът.   

Министър Динкова за бедстващите по Черноморието: Има проблем с извозването на туристите

„За да имаме успешен следващ сезон, трябва да работим още от сега. Групата, която заседава вчера пое ангажименти, че ще направят съответните проучвания за това как можем гарантираме чистотата на водата по българското Черноморие, как да създадем една по-сигурна инфраструктура и как още на етап изграждане да знаем как ще издържи на целия натиск и на потенциални природни бедствия“, отбеляза Зарица Динкова. 

Относно наводнените миналата седмица райони по Южното Черноморие, министърът каза, че правителството е осигурило комисии, които проверяват и ситуацията с бедстващите, за да могат да се отпуснат предвидените помощи от 30 милиона лева от Фонда за бедствия и аварии. 
Таня Тодорова/БТА