Министър Атанасова ще реши за Пирогов след произнасяне на всички институции
Министър Атанасова ще реши за Пирогов след произнасяне на всички институции / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николовa

Отново за пореден път искам да стане ясно, че тази проверка в "Пирогов" не е имала за цел да урони престижа на болницата, нито да злепоставя лекарите. Това каза пред БНТ министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

"Принципал на това лечебно заведение е здравният министър и като такъв той трябва да е убеден какво се случва в частта финансова дисциплина и медицинска дейност с неговото лечебно заведение, това е поводът за проверката. В "Пирогов" не са правени проверки досега, само през 2009 г. е извършена такава, установени са някакви данни за нарушения и са изпратени в икономическа полиция. Тогава министър на здравеопазването е бил Божидар Нанев. Всички констатации, регистрирани в хода на проверката, все още не са отстранени. Исках да се уверя каква е финансовата дисциплина там", коментира министър Атанасова.

"Очаквам обратна кореспонденция от работещите там или от лекарите. Защото виждам как някой сяда в телевизионно студио и започва да говори как "Пирогов" е поставен на карта и т.н. Не знам защо се чувстват като жертвен агнец, тъй като нито дума не съм казвала, че качеството на медицинската помощ е лошо там. Напротив, навсякъде казвам, че "Пирогов" е марка за качество", подчерта Атанасова.

Тя посочи, че има факти, които говорят за редица нарушения в обществените поръчки на "Пирогов", има сключени граждански договори за над 2 млн. лева, раздавани хонорари и то при условие, че лекарите там вземат по 1000 лева заплата. "А други вземат бонуси по 50 000 лева, е, това нормално ли е?", запита реторично здравният министър.

Атанасова съобщи, че ще бъде представен новият борд на директорите на "Пирогов". "Всички заедно са 5 души и ще започнат да вземат мерки и да предлагат на министъра мерки за отстраняване на тези констатации. Двама колеги от Министерство на финансите ще участват в борда на директорите, както и двама от Министерство на здравеопазването, проф. Раденовски запази мястото си на изпълнителен директор. Другите двама от борда не са освободени от отговорност, не е освободен от отговорност и проф. Раденовски, те са там за да носят отговорността", обясни Атанасова. Тя каза, че докладът за "Пирогов" е изпратен на много институции, не само в МЗ, с него разполага и Агенцията за държавен финансов контрол. Докладът е изпратен и на НАП, на НЗОК, на Инспекцията по труд и на прокуратурата.

"Освен това вече има и досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Ще изчакам всички институции да се произнесат и тогава ще взема решение. "Пирогов" трябва да остане стабилно лечебно заведение, марката за лечение в България. Това, което лекарите там постигат като качество на медицинската помощ, извън факта, че нямат необходимите консумативи и апаратура и чисто битовите условия в някои клиники, там работят наистина изключителни специалисти, хиляди хора всеки ден са обслужени качествено там. Зад всички финансови документи, граждански договори, заповеди за възлагане на поръчки стоят подписи, стоят конкретни лица. Надявам се прокуратурата в скоро време да извърши своята проверка и за всички ще стане ясно какъв е ходът на досъдебното производство", посочи Атанасова.

За цените на лекарствата Десислава Атанасова каза, че вече нормативната база за лекарствата е готова. "Говоря за промяна в Закона за здравното осигуряване, в две наредби - 10 и наредбата за цените и реимбурсирането. В Наредба 10 най-важен е текстът, който гласеше, че НЗОК може да договаря отстъпки за цените на лекарствата на всички лекарства, които плаща, а не само на 100% реимбурсираните, както беше до момента. Имам уверенията на д-р Пламен Цеков, че са постигнати редица отстъпки от порядъка от 5 до 80% за различните лекарствени продукти. Има и такива лекарства, при които няма намаление на цената", каза Атанасова.

"За 5 от лекарствата за онкологични заболявания е застрашен достъпът на пациентите до тях. Голяма част от тях липсват на пазара. За някои от продуктите една е фирмата производител - тя е австрийска. Проблемът е на ниво европейски пазар. Тази фирма е уведомила и България, че се намаляват темповете на производство. Ние преди месец изпратихме информация до всички онкологии как да процедират. Те имат възможност да закупят неразрешени за вътрешна употреба лекарствени продукти в България. Това става бързо с едно разрешение от Изпълнителната агенция по лекарствата. Моля всички пациенти да са спокойни, защото ние правно и нормативно сме намерили изход от ситуацията и проблемът ще бъде решен и той се решава всеки ден. Всички директори на болници трябва да вземат мерки и не трябва да има недостиг на лекарствата, категорична е министър Десислава Атанасова.