Миков се срещна с президента на Сърбия Томислав Николич
Миков се срещна с президента на Сърбия Томислав Николич / снимка: БГНЕС

Председателят на парламента Михаил Миков се срещна с президента на Сърбия Томислав Николич, който е на официално посещение в България. Двамата обсъдиха широк кръг от теми, свързани с двустранните отношения между двете съседски страни, като бе подчертана значимата роля на парламентарното сътрудничество, съобщиха от пресслужбата на Народното събрание.

Михаил Миков потвърди българската подкрепа за западната ни съседка по пътя й към Европейския съюз. Той отбеляза, че това е важен фактор за стабилността в региона и за още по-стабилни добросъседски отношения. Председателят на българския парламент изтъкна, че страната ни може да бъде полезна на Сърбия със своя опит в областта на евроинтеграцията и потвърди готовността на Народното събрание за създаване на механизъм за постоянно взаимодействие - най-вече на ниво парламентарни комисии и групи за приятелство.

Специален акцент бе поставен върху парламентарното измерение на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, като бе изразено общото мнение, че по-нататъшната институционализация на процеса разкрива нови възможности за сътрудничество в региона.

Задълбочаването на икономическите връзки, трансграничното сътрудничество и ускореното изграждане на вече договорените гранично-пропускателни пунктове, в това число ГКПП Салаш-Ново корито, предстоящото откриване във Видин на тристранен център за полицейско сътрудничество, партньорството в областите правосъдие и вътрешен ред, бяха откроени като приоритетни теми в двустранния диалог. Михаил Миков потвърди поканата към сръбския си колега - председателя на Народната скупщина, да посети България.