Между 600-700 лева месечно отделя държавата за един затворник
Между 600-700 лева месечно отделя държавата за един затворник / снимка: DarikNews.bg, Сливен, архив

Голяма част от местата за лишаване от свобода в България не отговарят на европейските стандарти. Проблемът с пренаселеността и лошите битови условия все още е факт, макар да се променя бавно и качествено, съобщи в Сливен главният директор на Главна дирекция „Изтърпяване на наказанията" главен комисар Митко Димитров.

„За наша голяма радост, на тези, които изтърпяват наказания в места от открит тип, ние гарантираме тези европейски стандарти на 100%, тоест, около 50% от осъдените изтърпяват наказанията си в нормални условия. Колкото и да ни е трудно, в останалите места се опитваме с бюджета, който ни е отпуснат бавно да подобряваме условията и там", добави Димитров.

Малко над 9 000 са осъдените, обвиняемите и подсъдимите в затворите в България към настоящия момент, около 1000 се тези в следствените арести, а около 12 000 са осъдените на пробация.

Около 100 милиона е годишният бюджет на дирекцията, като най-много от средствата се отделят за издръжка на затворниците. Един затворник струва на държавата между 600-700 лева месечно.

„С този норвежки финансов механизъм успяваме да подобрим условията - в Плевен, в Ловеч, във Варна, в Бургас, а сега и в Сливен", добави главен комисар Митко Димитров.

Той бе в Сливен, за да присъства на откриването на Медицински център и детска ясла по проект за подобряване стандартите в затворите и арестите, финансиран от норвежкия финансов механизъм.

Други новини от Сливен