Между 130 и 140 депутати е вероятно да подкрепят бъдещото правителство, смята политолог
Между 130 и 140 депутати е вероятно да подкрепят бъдещото правителство, смята политолог / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Между 130 и 140 депутати е вероятно да подкрепят бъдещото правителство, смята политолог
76049
Между 130 и 140 депутати е вероятно да подкрепят бъдещото правителство, смята политолог
  • Между 130 и 140 депутати е вероятно да подкрепят бъдещото правителство, смята политолог

Подкрепата при гласуването на бъдещото правителство ще бъде по-скоро между 130 и 140 депутати, отколкото около санитарния минимум за одобряване на кабинет, който е 121 депутатски гласа. Това очаква политологът Димитър Димитров.

В ефира на Дарик той посочи, че утре ще бъде сложен край на сагата около бъдещия кабинет, като прогнозира все пак да се стигне до хепиенд:

„Изведнъж се забърза времето, след като около две седмици преминаха в някакви консултации. Предполагам, че дългото разтягане във времето и неопределеността и несигурността е дотегнала и на самите участници и те са разбрали, че удължаването не носи нищо позитивно, а по-скоро създава впечатление за неувереност и несигурност и това може да бъде пренесено в първите месеци на работа на кабинета", подчерта Димитров.

Според него тази сложна формула е можело да бъде оповестена доста по-рано. „Твърде много време отне - това са три седмици, да не кажем малко повече. Това, което би трябвало да ни вълнува, е т.нар. програмна декларация или въпросните 20 точки, които никой не е видял, за разлика от пълния състав на Министерския съвет", каза още политологът.

По думите му АБВ по принцип няма как да подкрепи кабинета: „Там персоналното участие е нещо като гаранция за подкрепа. Докато Патриотичният фронт настоява за някои принципни промени, иска да ги види реализирани, независимо кой ще ги реализира".

Димитър Димитров предположи, че няма да допуснат да бъде пропилян този първи мандат: „По-скоро очаквам ,че подкрепата за правителството, ако в петък се стигне до гласуване, ще бъде между 130 и 140 депутати, отколкото близо до 121, което е санитарното изискване".

Според политолога единственото важно от изказването на Борисов след получаването на мандата е отправената молба към ДПС да не осигурява мнозинство, за да не мине кабинетът, за да не се спекулира с това:

„Предполагам, че голяма част от депутатите на ДПС ще се въздържат, може да гласуват и шарено.В четвъртък ще се сложи края на сагата, предполагам, че краят ще е щастлив".