Местан към Близнашки: Вие сте най-слабият премиер
Местан към Близнашки: Вие сте най-слабият премиер / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

„Зад претенцията ви на конституционалист извира фигурата на най-слабия служебен премиер и най-слабия премиер в историята на България. Вие бяхте една маша". Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан по адрес на служебния премиер Георги Близнашки по време на парламентарния контрол.

"Имате претенцията, че сте конституционалист и точно в тази ваша претенция е парадоксът", обърна се Местан към Близнашки. Служебният кабинет работи в отсъствието на парламент и парламентарен контрол, припомни Местан и добави, че точно по тази причина не е работа на служебния кабинет да произвежда политическа чистка, защото отговорността е единствено на държавния глава. "С тези действия вие дискредитирахте Росен Плевнелиев", настоя Местан.

Лидерът на ДПС бе категоричен, че разполага със списък от стотици хора, които са уволнени от служебното правителство, а на тяхно място са назначени кадри на една определена партия.

Местан излезе на трибуната в право на лично обяснение, тъй като бе засегнат от Близнашки по време на отговор на въпрос от страна на Мая Манолова.

Преди това Мая Манолова от БСП припомни, че по време на служебния кабинет са сменени 17 областни управители, редица директори на агенции и други. Тя заяви, че според самия Близнашки са уволнени 218 души, но според официална справка те са 400, а според БСП са два пъти повече.

"Цялата ви кампания се крепеше върху твърдението за страшните чистки, но истината е съвсем друга", отговори служебният премиер. "Всичко на всичко бяха уволнени 218 души от цялата държавна администрация. Никаква чистка не е направена", продължи да настоява Близнашки.

Изказването му предизвика възмущението на Лютви Местан, който репликира от място, а Близнашки го призова да "има здрави нерви, защото промените тепърва предстоят".

"Който и да дойде на власт ще направи много промени", каза той. Според служебния премиер са назначени доказани професионалисти с предишен опит, а това се е наложило, тъй като правителството на Пламен Орешарски е направило "мащабна чистка".