Мечката, разкъсала животни в Калофер, остава на свобода
Мечката, разкъсала животни в Калофер, остава на свобода / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Мечката, разкъсала животни в Калофер, остава на свобода
74731
Мечката, разкъсала животни в Калофер, остава на свобода
  • Мечката, разкъсала животни в Калофер, остава на свобода

Стръвницата, която разкъса домашни животни в Калоферския балкан, няма да бъде отстреляна. Това е решила комисия от представители на екологичното и земеделското министерства, която e посетила местата на инцидентите.

Според специалистите нямало достатъчно доказателства, че мечка е разкъсала животните. При огледа на място не били открити никакви следи от хищника, нямало и второ нападение през последните дни. Затова комисията e решила стръвницата да остане на свобода.

Няма и как да има следи от нападенията, след като скоро валяха проливни дъждове, коментира пред Дарик кметът на Калофер Румен Стоянов. Същевременно когато комисия е съставила протокол за щетите на пострадалите стопани, е описано, че животните са нападнати от мечка. Един от пострадалите стопани - Николай Бичев, е видял с очите си хищника, допълни градоначалникът.

Наскоро мечка разкъса крава, собственост на сина на Румен Стоянов. Седем овце на Николай Бичев бяха удушени и изядени от стръвница, нападнала кошарата му два пъти за десетина дни. Преди това мечка уби пет кончета, собственост на друг човек.

„Аз не съм привърженик на убийството, но можеше да упоят мечката и да я заселят в парка в Белица, където няма да напада домашни животни. Сега всички в Калофер треперим кога стръвницата ще нападне отново", коментира кметът.

Други новини от Пловдив