Масларова очаква бързо разследване на трагедията в Трън
Масларова очаква бързо разследване на трагедията в Трън / netinfo

Министър Емилия Масларова заяви, че се прави всичко възможно, за да може да бъде санкциониран виновният за трагедията в Дома за деца, лишени от родителски грижи в Трън. Министърът на труда и социалната политика заяви това при посещението си в Центъра за специализирана работа с деца с аутизъм в София.

Масларова допълни, че не може да заяви кой носи вина за случая, защото това трябва е работа на специалистите. Тя определи случая с дома в Трън като много тежък и криминален и допълни, че разчита на бързата и адекватна реакция на следствените и правораздаващите органи.

Емилия Масларова заяви, че децата от дома, които са над 18-годишна възраст, ще бъдат настанени в жилища и ще им се намери работа, а за останалите ще бъде осигурена седмична социална институция.

Масларова уточни, че въпреки предписанието на Ширин Местан домът в Трън да бъде закрит, тя е категорично против затварянето на такива домове. Министърът на труда и социалната политика подчерта, че очаква да й бъде предоставена конкретна информация от проверките по отношение на случаите в домовете „Петко Славейков” в София и дома в Трън. Масларова допълни, че са необходими повече контрол и санкции.

Министър Масларова подчерта, че се прави всичко възможно за постигане на добри резултати в сферата на работа със социалните домове, но има трудности, които пречат за това. Масларова открои видими резултати, които е постигнало социалното министерство в тази сфера. Тя пожела успех на Центърa за специализирана работа с деца с аутизъм в София по случай годишнината от създаването му и изрази надежда примерът на този дом да се мултиплицира из цялата страна.