Масларова иска спешна проверка на порноскандала с деца
Масларова иска спешна проверка на порноскандала с деца / Sofia Photo Agency

Ненормално кратък е срокът, в който болничните трябва да се изплащат за три дни от Националния осигурителен институт (НОИ), посочи министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова.

Въпросът с болничните действително създава напрежение, призна Масларова по повод решението на Върховния административен съд. По думите й обаче не бива цялата вина със забавянето на изплащането им да се хвърля върху НОИ, тъй като част от проблемите се дължат на неправилно попълване на листовете от лекарите и на неспазване на изискванията от работодателите.

Има добрата воля за търсене на общи решения, но те трябва да бъдат комплексни с участието на джипитата, работодателите и на НОИ, добави Масларова.

Министърът на труда и социалната политика съобщи, че още вчера е изпратила писмо до кмета на Бургас във връзка във връзка със заснетите сцени на сексуална експлоатация на деца във филма «Баклава» в общинския дом за сираци в града. В писмото тя настоява за спешна проверка на случая и за уволнение на целия ръководен екип на дома, ако се констатират нарушения.

Емилия Масларова връчи договорите на 12 фирми, които ще изпълняват пилотен проект по програма ФАР за оборудването на два мобилни екипа за спешна медицинска помощ в болниците в Смолян и Враца. Проектът е на стойност близо 4 млн. и 400 хиляди евро и в него Министерството на труда и социалната политика е постигнало 97 процента усвояемост на средствата, посочи Масларова.