Марси Рийс отказа да прогнозира кога ще се присъединим към програмата за безвизов режим на САЩ
Марси Рийс отказа да прогнозира кога ще се присъединим към програмата за безвизов режим на САЩ / Sofia Photo Agency, архив

Процесите и инициативите на администрацията на Съединените американски щати по отношение на външната политика на държавата не са се забавяли заради предизборната кампания. Това обяви американският посланик у нас Марси Рийс на извънреден брифинг по повод изборите.

Видимо уморена, посланичката определи изборния процес в страната си като изключително интересен и много динамичен. Тя не скри впечатленията си от изказването на преизбрания президент Барак Обама, в което той посочва, че американците не са толкова разделени, колкото предполага политиката им, и че остават нещо много повече от смесица между червени и сини щати.

Във връзка с международните отношенията между България и САЩ Марси Рийс бе категорична, че вече са изградени основите на нашето партньорство, и занапред предстои те само да се надграждат.

„Ако от американска страна предстоят някакви нови инициативи в посока външна политика, ще разберем до януари следващата година", поясни посланикът. Рийс обаче отказа да прогнозира кога страната ни ще се присъедини към програмата за безвизов режим на Щатите. Тя се аргументира с факта, че всяка една страна трябва да покрие специфични изисквания, които са наложени от Конгреса на САЩ, и визовият въпрос не зависи от някакво политическо решение.