Маргарита Попова призова да мислим за обществената полза, не за личната
Маргарита Попова призова да мислим за обществената полза, не за личната / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Вицепрезидентът Маргарита Попова откри тържественото събрание на Съюза на юристите в България по случай Деня на Конституцията и юриста, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

„Можем да имаме успехи, единствено когато се обединим върху национално значими приоритети и всички заедно работим за тяхното осъществяване, като мислим за обществената полза, а не за личната”, обърна се към представителите на юридическата общност у нас вицепрезидентът.

Маргарита Попова подчерта, че за успешното провеждане на реформите са необходими не само добри закони, но и добри професионалисти с безукорен морал, които да ги прилагат. Много често в нашите законодателни концепции залагаме добри идеи, които при прилагането на закона често сме склонни да нарушаваме и по този начин дискредитираме усилията на плеяда юристи, работили и върху създаването на закона, посочи в словото си вицепрезидентът.

Тя определи като „привилегия, предизвикателство и гордост” изпълнението на правомощията на държавния глава по помилване, посочва БГНЕС. „Благодаря на президента, с който сме намерили добър баланс за разпределение на функциите и изпълнение на нашите отговорни задължения в Президентската институция”, каза вицепрезидентът Попова пред юристите.

На събитието присъстваха министърът на правосъдието Диана Ковачева, представители на Висшия съдебен съвет, на Висшия адвокатски съвет, на Съюза на съдиите в България, професионалните обединения на прокурорите, следователите, частните съдебни изпълнители и други.