Мануела отрязана неправомерно от иск срещу Стависки
Мануела отрязана неправомерно от иск срещу Стависки / cнимка: Sofia Photo Agency

Отказът на Бургаския районен съд да конституира като граждански ищец 18-годишната Мануела Горсова в процеса срещу световния шампион Максим Стависки е неправомерен, заяви пред Дарик известният правозащитник адвокат Михаил Екимджиев. Магистратите отказаха да допуснат иска от бащата на пострадалото момиче, което е в кома, с мотив, че тя е пълнолетна и не е упълномощила родителите си да я представляват.

Самият съд трябваше да назначи особен представител на Мануела – нещо като служебен защитник в случаите, когато недееспособно лице не може лично да упълномощи адвокат, обясни Екимджиев. Според него по този начин, чрез прилагане на аналогия на закона, се преодолява празнотата в българския Гражданско-процесуален кодекс и не се нарушават гарантираното от българската и европейската конституции достъп до право.

Адвокат Екимджиев е категоричен, че при жалба от страна на родителите на Мануела Горсова, второинстанционният съд трябва да поправи пропуска на районните магистрати и да назначи особен представител на момичето в процеса срещу фигуриста, причинил катастрофата, в която тя пострада тежко. В противен случай семейството има всички шансове да спечели дело в Страсбург за отказ от достъп до съд.