Майки на среща с депутати от ГЕРБ
Майки на среща с депутати от ГЕРБ / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Майки на среща с депутати от ГЕРБ
59542
Майки на среща с депутати от ГЕРБ
  • Майки на среща с депутати от ГЕРБ

Инициативният комитет на майките ще се срещне с депутати от ГЕРБ, за да бъдат обсъдени исканията за увеличаване на обезщетението за отглеждане на малко дете и на детските добавки, както и за осигуряване на достатъчно места в детските ясли и градини.

Срещата ще се състои пет дни след окончателното гласуване на държавния бюджет и бюджета на държавното обществено осигуряване за следващата година. С двете финансови рамки се замразява както майчинството в размер на 240 лева месечно, така и детските добавки, които за поредна година остават на стойността си от 35 лева.

От инициативния комитет очакват преразглеждане на така одобреното разпределение на парите с цел стимулиране на раждаемостта у нас.

След националния протест на майките и въпреки многократните молби за дебат върху техните искания депутатите одобриха бюджета за следващата година, без да се съобразят с предложенията на Инициативния комитет за повече грижи за децата в България.

Едно от предложенията е увеличаване на обезщетението за отглеждане на малко дете от 240 на 310 лева. Кристина Милтенова посочи аргументите за това: "Прагът на бедност в България е 241 лева, в момента взимаме 240 лева. Тези 240 са помощи, но след като са вдигнати токът, хлябът и горивото, те са недостатъчни. Второ искане - детските надбавки да се увеличат и да се взимат от всички деца. Да няма праг, който да спира семействата, защото всички деца са на България, не само тези, които взимат под 350 лева. Третото е да има места за децата в детските градини".

Въпреки че по-голямата част от опозицията в парламента подкрепи исканията на майките, депутатите от ГЕРБ внесоха като предложение одобряването на 30 милиона лева за строеж на детски ясли и градини през следващата година.

Според изчисленията на майките с тези пари могат да се осигурят места едва за 2000 деца, а само в столицата има около 15 000 деца, които чакат за място в детско заведение. В същото време раждаемостта у нас намалява с 5000 бебета на година.