Любомир Дацов: Общините да внимават с бюджет 2009 г.
Любомир Дацов: Общините да внимават с бюджет 2009 г. / снимкa: Sofia Photo Agency

Заместник-министърът на финансите Любомир Дацов апелира към кметовете на общини да бъдат по-внимателни при изготвянето на бюджета за 2009 година заради евентуалното отражение на световната финансова криза върху бизнесклимата. Няма нищо лошо да бъдете по-консервативни в бизнеспланирането заради повишените рискове както в приходната, така, с известни условности, и в разходната част на бюджета, заяви Дацов на Петата годишна среща на българските местни власти в курортния комплекс "Албена".

Заместник-министърът отбеляза, че се очаква 2008 година да приключи с фискално превишение от 3,5 на сто. Министерството на финансите ще предложи в проектобюджета за следващата година т. нар. бюджетен излишък да бъде минимум 3 на сто. По думите му в сила остава и старата стратегия - правилото за непревишение на публичните разходи от 40 на сто от брутния вътрешен продукт.

Абсолютният "шампион" по ръст на разходите през следващата година ще бъдат разходите за пенсии, отбеляза Дацов. По думите му ще бъде постигнат реален ръст на пенсиите от 12-13 на сто.

Националното сдружение на общините в България настоява общините да получат през 2009 година допълнителен ресурс от 35,5 милиона лева за изграждане и ремонт на общински пътища и поддържането им през зимата.

Петата годишна среща на българските местни власти, която днес приключи своята работа, протече под мотото "За европейски стандарти в българското местно самоуправление".