Лидерската битка между Станишев и Първанов е вредна за БСП
Лидерската битка между Станишев и Първанов е вредна за БСП / снимка: БГНЕС
Лидерската битка между Станишев и Първанов е вредна за БСП
53395
Лидерската битка между Станишев и Първанов е вредна за БСП
  • Лидерската битка между Станишев и Първанов е вредна за БСП

Лидерската битка е вредна за БСП, но левицата няма да се разцепи на предстоящия конгрес на партията в края на седмицата. Това коментира в интервю за „Дарик кафе” новият председател на градската организация на БСП в София Анна Янева. Преди дни тя зае мястото на Румен Овчаров начело на столичните социалисти и предстои да напусне парламента, тъй като партийният й пост не позволява да бъде народен представител.

Пред Дарик тя коментира обвиненията, че е била посочена от Румен Овчаров като негов наследник в София и че изборът й е бил дирижиран, така: „Не е само човекът на Румен Овчаров, дясната ръка на Румен Овчаров. Държа да кажа, че с Румен Овчаров се познаваме почти 30 години. Един човек, когото аз дълбоко уважавам. Не зная как точно ме е посочил. Моята кандидатура беше издигната за председател в 14 районни партийни организации. Може да говорим за дирижиране, ако имаше един кандидат, а кандидатите за председател бяха 16”.

Относно битката между Сергей Станишев и Георги Първанов за поста на председател на партията, Янева заяви, че според нея партията не печели от това, „вместо да говорим по реалните проблеми, политиката, алтернативата”.

„Всеки, който желае честно да работи за социалистическата партия, би могъл да работи и без да е начело на партията. Говоря за Първанов. В този смисъл аз не го разбирам. Трябва да кажа, че уважавам и двамата, познавам и двамата. Георги Първанов е един успешен председател на нашата партия, два мандата президент. Не разбирам неговата амбиция да се върне отново като председател на партията. Той би могъл много успешно да работи за партията със своя опит и професионализъм, би могъл да помогне и, аз се надявам, че това ще стане”, каза новият председател на столичната организация на левицата.

„Аз се надявам мъдростта да вземе връх на конгреса и в този смисъл не очаквам обрат. Мисля, че няма място да се сърдим и да се обиждаме, има място да работим”, коментира още тя предстоящата среща на социалистите.

Янева беше категорична в позицията си, че партията няма да се разцепи. „Това, което се случи в дясното, на практика го разби. Надявам се, че ние не вървим по този път. Ако вървим по този път нищо добро не ни чака като партия а и българите при едно следващо управление на ГЕРБ”, обясни тя.