Ледовият запор стигна до Дунав мост; възможно е да затворят съоръжението
Ледовият запор стигна до Дунав мост; възможно е да затворят съоръжението / снимка: DarikNews.bg, Русе

Ледовият запор по река Дунав, който започва от Силистра, е стигнал до Дунав мост. Това съобщи директорът на „Морска администрация” в Русе капитан Георги Иванов.

Малък запор се е появил и над Русе - от Пристанище Русе-Запад до местността Стълпище. Това пречи на ледовете да слизат по-надолу и в района на реката край областния град има само отделни ледени парчета, обясни Иванов.

По думите му опасността идва от малкия леден запор, който ако тръгне изведнъж, може да причини сериозни щети на над 20 плавателни съда, които се намират към момента в открития Дунав край Пристанище Русе. Поражения ще има и по понтоните. 

По тази причина областният управител Стефко Бурджиев свика извънредно заседание този следобед за обезопасяването на плавателните съдове. Сред мерките, които бяха взети, е част от корабите да бъдат преместени на по-сигурно място.

За сигурността на съдовете, изложени на риск, параходство „Българско речно плаване” ще осигури дежурство с два кораба и ще оказва помощ при необходимост.

На заседанието беше решено дирекция „Морска администрация”-Русе да извършва денонощно наблюдение за движението на леда и при струпване на ледени блокове в района на Дунав мост и около основите му да информира „Гранична полиция” и областния управител за спиране на движението на превозни средства по съоръжението.