Кючуков: Не сме враждебни към Сърбия
Кючуков: Не сме враждебни към Сърбия / cнимка: Sofia Photo Agency

И момента, в който България ще признае Косово и формата, в който го прави носят в себе си позитиви. Това коментира пред Дарик зам. министърът на външните работи Любомир Кючуков. Той подчерта факта, че косовския парламент е приел над 10 основополагащи закона, които гарантират спазването на демократичните принципи и правата на сръбското малцинство и че Косовската конституция вече е готова.

Едновременното признаване на Косово от България, Унгария и Хърватия дава много сериозен политически сигнал за това, че страните от региона са ангажирани с процесите в него, каза още зам. министърът на външните работи. Според него България не се крие зад гърба на други държави, а работи за постигане на позиции.

В отговор на признаването на независимостта на Косово Сърбия най-вероятно временно ще отзове посланикът си от София, коментира Любомир Кючуков. ‘България и Сърбия имат много високо ниво на двустранните си отношения. Свидетели сме на реакцията на сръбското правителство към държавите, които признаха Косово. Нямаме основание да считаме, че спрямо България, Унгария и Хърватия ще бъдат приложени други критерии, различни от тези, които бяха прилагани до сега”, допълни Кючуков.

Колкото до реакцията на сръбските граждани спрямо българските след като страната ни признае Косово зам. министърът на външните работи заяви: „Как ще реагират отделните сръбски граждани ние вече имаме някаква представа от събитията преди 8 години, когато имахме ембарго и действително имаше проблеми за българските граждани. Ако сега има такива случаи, естествено, че българската страна ще реагира”.

Не бих призовал българските граждани да не пътуват през следващите месеци през територията на Сърбия. Засега нямаме основание да направим това, каза още пред Дарик Любомир Кючуков.

По думите му няма никакви основания да очакваме затваряне на сръбско-българската граница, тъй като западната ни съседка не е заинтересована от изолация. Той подчерта, че признаването на Косово от страна на България не е акт на враждебност спрямо Сърбия.

Разговорът с Любомир Кючуков в предаването Денят  може да чуете на прикачения звуков файл