Кунева, Фандъкова и Данаилов са сред номинираните за Политик на годината
Кунева, Фандъкова и Данаилов са сред номинираните за Политик на годината / снимка: Sofia Photo Agency

За 16-а поредна година Дарик радио организира класацията "Политик на годината" и "Събитие на годината".

Три към две е съотношението жени-мъже в претендентите за политик на 2011-а. За четвърта година сред номинираните от националните медии е Меглена Кунева, за трета е Йорданка Фандъкова, за втора е Кристалина Георгиева. Росен Плевнелиев също беше сред първите петима през последните две години. За първи път в надпреварата се включва и Стефан Данаилов.

За поредна година събитие, получило достатъчен брой номинации, за да се нареди сред първите пет, е кризата в Европа. Медиите номинираха още проведените у нас местни и президентски избори, размириците в Катуница, предизвикателствата пред МВР със специални разузнавателни средства и Шенген, Арабската пролет и края на либийския лидер Муамар Кадафи.

Гласуването за политик и събитие на 2011 година на сайта dariknews.bg и на тел. 029849845 ще продължи до 16 декември.

На 17 декември в обзорното предаване "Годината" на Дарик радио ще бъде обявен политикът на 2011 г. и събитието на 2011 г.

Кризата в здравеопазването и смяната на здравните министри стана Събитието на 2010 г. в традиционната класация на Дарик, като събра 29.7% от гласувалите слушатели на Дарик и читатели на dariknews.bg. Те избраха вътрешният министър Цветан Цветанов за Политик на 2010 година с 39.8 на сто от гласовете. Втори в класацията остана еврокомисарят Кристалина Георгиева с 37.9%; трети - строителният министър Росен Плевнелиев с 12.2 на сто, четвърти - земеделският министър Мирослав Найденов с 6.2%, пети - финансовият министър Симеон Дянков с 3.9 на сто от гласовете.

Второто събитие за 2010 г. беше "МВР срещу Октопода и другите полицейски акции" с 29.2 на сто от гласовете. На трето място от събитията с 23.7% - строителството на автомагистралите, на четвърто - изборът на български еврокомисар с 10.1 на сто, на пета позиция - създаването на АБВ с 7.3%.

За "Политик на годината" може да гласувате ТУК

За "Събитие на годината" може да гласувате ТУК