Костов предупреди Борисов за тежка битка с Първанов заради посланиците агенти
Костов предупреди Борисов за тежка битка с Първанов заради посланиците агенти / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Тежка ще е битката на премиера и на външния министър със защитника на бившите служители на Държавна сигурност, доносника на ДС, президента на страната Гоце. Това каза лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов пред бТВ по повод оповестените дипломати, бивши агенти на службите.

Комисията по досиетата си свърши работата в рамките на нейните правомощия. Волята, която полагат министър-председателят и министърът на външните работи да решат въпроса, е повече от похвална, каза още Иван Костов.

"Трябва да бъде прочистена и енергетиката, тъй като там има много защитници на интересите на чужда държава. Изобщо трябва да се изчисти държавата", смята бившият премиер на страната. Според него, ако това стане, България ще излезе на съвсем друг път за развитие. "Ще се откъснем от нещо, което като котва ни държи към миналото", заяви Костов.

Наред с фалшивите дипломи и това, което се случва в дипломацията, го има и в други среди, добави той. Костов припомни предложенията на ДСБ за промени в Закона за администрацията, да бъде въведена радикална лустрация, което обаче бе отменено от Конституционния съд. Общата логика е, че навсякъде в администрацията бившият репресивен апарат е разположил свои служители, заяви Иван Костов.

"Президентът е заинтересован и за тантото", каза Костов в отговор на въпрос дали ще се стигне до ситуация танто за танто - премиерът ще се съгласи да се раздели с Божидар Димитров, ако президентът подпише указа за освобождаване на посланиците.

"Предстои тежка битка и аз пожелавам на Бойко да не отстъпва този път", добави лидерът на ДСБ.

Бившите служители на Държавна сигурност са отровили атмосферата във външно министерство, смята още Костов и даде пример с 30 млади дипломати, приети на работа в МВнР чрез конкурс през 1998 година, от които към днешна дата на работа са едва двама от тях.