/ БГНЕС
Не съм спрял "Вяра и общество", нито повторенията му, но вече има жалба срещу него в Комисията по дискриминация, каза генералният директор
Липсата на плурализъм сред гостите и водещия на предаването "Вяра и общество" - Горан Благоев, е предизвикала проверката на ръководството на БНТ, стана ясно от изслушването пред СЕМ на генералния директор на обществената телевизия Емил Кошлуков.

Той беше категоричен, че предаването не е свалено, нито пък са отменени повторенията му, но в същото време разкри, че Благоев е нарушавал етиката, като е сключвал консултантски договори с жена си срещу заплащане.


На всичкото отгоре в предаването се стигнало до "набеждаване в престъпление" на монасите от Рилския манастир, че ще откраднат пари от държавата, още преди да им ги е отпуснал с постановление Министерският съвет. Освен това имало над 100 писма на обидени граждани и вече заведена жалба срещу "Вяра и общество" в Комисията за защита от дискриминация.

"Няма още постановление. Резюмира се, че тези монаси в Рилския манастир ще откраднат парите, като ги отпусне Министерският съвет. Това е набеждаване в престъпление - как разбра, че монасите ще ги откраднат?!", показа изумление Кошлуков с пример от последното предаване "Вяра и общество".  Етичният кодекс, който трябва да бъде спазван, е много важен", напомни той.

"Заради конфликта на един човек, заради неговите лични войни с БПЦ, митрополит не е стъпил пет години в студиото!", възмутен е още Кошлуков. 76% от населението са православните, подчерта Кошлуков и показа, че ще сложи край на това, защото те не са представени в предаването.

"От много години се нарушава рамката на плурализма. Предаването си позволява злобни коментари срещу Светия синод, там отдавна не присъстват и гостуват представители на Българската православна църка. Открихме и редица тенденциозно подбирани теми и гости. Горан Благоев е сключвал договори със свои роднини, включително и съпругата си. Представяни като експерти гости са получавали заплащане по консултантски договори", разкри шефът на БНТ пред членовете на медийния регулатор.

"Има отправени обвинения в престъпен заговор на представител на БПЦ и премиера Борисов на брифинг и това е наречено в предаването "омерта", допълни той. В изключително емоционално изказване той се зарече, че докато е генерален директор на БНТ, няма да допусне някой да се гаври с вярата на българските граждани. "Не може да хулиш Свети Серафим - софийски чудотворец!", даде пореден негативен пример от предаването Кошлуков.

В едно от последните предавания, след като е изгледал целия му сезон, имало само една и съща теза.

"Двамата гости и водещият споделят едно и също - че държавата си купува църквата, че църквата е брошка на ревера, няма различна теза, аз съм го гледал много внимателно. Речта на омразата не е свободно мнение. Не е свободно мнение да квалифицираш с обидни, тежки думи вярванията, ценностите на другите хора. Не мога да кажа, че католиците са еретици, че се краде в протестантските църкви, че мюсюлманите не са наши. Аз съм антикомунист по убеждение, съден съм, баща ми също, такава ми е средата и семейството. Чул съм от свидетели за десетки вярващи и свещеници - преследвани, интернирани, убивани без съд и присъда, достатъчно възрастен съм да помня окарикатуряването им.

Докато съм директор, няма да позволя да бъде обиден нито един български гражданин заради вярата си - ако ще да ги представят, както искат, като много интелигентен разговор", обърна се той към, по думите му, "грантаджиите".

"Никой не е женен за своето предаване. Емблема е и "Панорама" с Гарелов, пък го води Бойко Василев", намекна още Кошлуков. Не може с подписка да се избират и свалят директори, или пък да се назначават служители на БНТ. Разбира се, че СЕМ е органът, който е компетентен. Извиних се за всички обиди и унижения, на които са подложени зрителите ни, за което съм виновен, че съм го допуснал", посочи още пред СЕМ Кошлуков, като оповести, че вече има жалба от зрители срещу предаването на Горан Благоев в Комисията за защита от дискриминация. Според него тенденцията да се представят като жертви водещи, които са заплашени от сваляне най-вероятно е уплашила предишните три ръководства на БНТ да вземат мерки спрямо случващото се във "Вяра и общество".

"Предаването се е превърнало в "антицърковна трибуна". Става въпрос за накърнени религиозни чувства. Накърнените религиозни чувства на много православни са факт. В предававането няма такова отношение нито към Исляма, нито към Католическата, нито към Арменската църква", констатира той. Не трябва да има насъскване граждани, да се хулят монасите от Рилския манастир, да се обвинява, че държавата е в престъпен сговор с църквата, че се купуват гласове", отново повтори Кошлуков.

От СЕМ обаче смятат, че няма нарушение на закона и морално-етичните норми от страна на предаването на Горан Благоев - "Вяра и общество". Според експерта, готвил доклада за СЕМ, има определен дисбаланс, но само това. Членовете на медийния регулатор казаха още, че не се смущават от факта, че гостите и водещият имали съвпадение на гледните точки.

Според шефа на СЕМ Бетина Жотева не пречи в едно предаването да има критика срещу "земни хора", а обвиненията към водещия са "твърде крайни". Тя се съгласи, че във въпросното предаване липсва присъствието на БПЦ. "Факт е - има тенденция, така е. Но от наша гледна точка не е нарушен нито един закон", заяви Жотева. Тя апелира към ръководството на БНТ много добре да помисли преди да вземе решението си за Горан Благоев и предаването.