Контингентът ни в Афганистан ще бъде намален с три четвърти до края на 2014 г.
Контингентът ни в Афганистан ще бъде намален с три четвърти до края на 2014 г. / снимка: Reuters
Правителството прие стратегия за редуциране на участието ни в операцията в Афганистан
47611
Правителството прие стратегия за редуциране на участието ни в операцията в Афганистан
  • Правителството прие стратегия за редуциране на участието ни в операцията в Афганистан

До 2014 г. контингентът ни в Афганистан ще бъде намален с 3/4, съобщи министърът на отбраната Аню Ангелов след заседание на кабинета. На него е одобрена стратегия за трансформиране на мисията ни, като ще започне поетапното намаляване на военнослужещите.

"Беше приета стратегия за трансформиране на нашето участие в Афганистан, която е в два периода - от днес до края на 2014 г. и вторият - след 2014 г. В първия етап - на три етапа ще намаляваме нашето участие, като до 2012 г. снемаме двата медицински екипа в болницата в Херат, в началото на 2013 г. изтегляме ротата, охраняваща външния периметър на летището в Кабул и до края на 2014 г. изтегляме ротата, която охранява летището в Кандахар", обясни министър Ангелов.

На заседанието е приет и проектозаконът за резерва на въоръжените сили, като наемането на т.нар. резервисти ще започне от догодина. Целта е те да заемат свободните места, които ще останат след съкращенията в армията. Аню Ангелов съобщи за план около 350 човека пробно да бъдат набрани като резервисти през 2012 г.