Конституционният съд образува дело по жалбата на ГЕРБ за Пламен Цеков
Конституционният съд образува дело по жалбата на ГЕРБ за Пламен Цеков / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Конституционният съд образува дело по жалбата на ГЕРБ за предсрочното прекратяване мандата на Пламен Цеков, съобщиха от съда.

Решението е публикувано на сайта на съда и гласи: „Днес, 09.07.2013 г. Конституционният съд на Република България образува конституционно дело №19/2013 г. по искане на 51 народни представители от 42-то Народно събрание за обявяване противоконституционност на Решение на 42-то Народното събрание от 04.07.2013 г. (обн. ДВ, бр. 60 от 2013 г.), за предсрочно прекратяване мандата на управителя на Националната здравноосигурителна каса Пламен Цеков, на основание чл. 19, ал. 4, т. 3 от Закона за здравното осигуряване. За докладчик по делото е определен съдия Георги Ангелов”.

На 4 юли парламентът прекрати предсрочно мандата на шефа на здравната каса Пламен Цеков. Близо три часа депутатите обсъждаха отстраняването на Цеков и критикуваха работата му досега, като основното обвинение беше, че в момента здравната каса е финансово нестабилна, а средствата се харчат без да е ясно за какво.

След като изслуша критиките по свой адрес, Цеков заяви, че не е нарушавал закона и е изпълнявал служебните си задължения. „Аз си тръгвам от тук с усещането за добре свършена работа в НЗОК и ако на мен ми искат оставката на Лекарския съюз, вслушайте се в гласа на хората, които също искат вашата оставка”, коментира след решението д-р Цеков.

Вчера здравната комисия в парламента изслуша двамата кандидати за поста - д-р Румяна Тодорова и д-р Динчо Генев. Предстои депутатите да гласуват.