Комисията за Христо Бисеров се оказа безпомощна
Комисията за Христо Бисеров се оказа безпомощна / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Напълно безпомощна да изпълни поставената й задача се оказа парламентарната анкетна комисия, която трябваше да проучи скандала около бившия зам.-шеф на НС Христо Бисеров (ДПС).

Това става ясно от публикувания вчера доклад за свършеното от органа, цитиран от „Сега". В края на 2013 г. Бисеров трябваше да напусне НС и собствената си партия, тъй като бе обвинен в пране на пари и невярна декларация пред Сметната палата.

Още в началото на доклада депутатите признават, че имали "известно затруднение" с какво точно следва да се занимават, но не обясняват защо е променен предметът на работа на органа. Накрая си определили две задачи: да разберат фактите и обстоятелствата, довели до оставките на Бисеров от НС и ДПС, както и тези, довели до досъдебните производства срещу него.

После обаче се отказват да проучват напускането на парламента, защото по времето на създаването на комисията Бисеров вече не е депутат. Като основание дават решението на Конституционния съд от 1993 г. за оставката на вицепрезидента Блага Димитрова и анкетната комисия за оставката на управителя на БНБ Тодор Вълчев от 1992 г.

После установили, че излизането на Бисеров от ДПС също не е тяхна грижа, защото иначе биха се намесили във вътрешнопартийния живот на формацията. Обвиненията срещу него пък били съвсем недостъпни, тъй като според друго решение на КС парламентът не можел да изисква информация, която е следствена тайна.

Шефът на комисията Сияна Фудулова (БСП) обясни пред "Сега", че едва в хода на работата с колегите й разбрали за липсата на законова възможност да свършат поставената им задача.

"Комисията не искаше да прекрачи границата, определена от конституцията и законите при работата си", обясни тя. И допълни, че очаква прокуратурата и ДАНС да свършат останалото.