/ ThinkStock/Getty Images
Комисията по отбрана гласува Законопроект за ратифициране на Протокола към Северноатлантическия договор относно присъединяването на Република Северна Македония. Протоколът за присъединяването е подписан на 6 февруари в Брюксел.
 
Ген. Константин Попов, председател на комисията отбеляза, че подписването му е "сериозен успех" за политиката, която провежда България. Той изтъкна, че преди 27 години България първа безусловно призна Македония, под нейното конституционно име и като самостоятелна и независима държава.

"България убеди и Турция, и Русия, също да признаят нейната независимост. Днес за пореден път България изрази добрите си намерения към нашата съседка. Приветстваме Северна Македония с членството й в Северноатлантическия алианс", каза още Попов.

Гърция ратифицира Протокола за членството на Македония в НАТО
 
По думите му Северна Македония може да разчита на пълна подкрепа от страна на България за пълноценното й присъединяване към НАТО. "България тази година ще отбележи 15 години от членството си в този съюз и с радост ще поведем нашите съседи и ще споделим ценния си опит от нашето членство в съюза. Това е още една стъпка към затвърждаването на стабилността и развитието на Западните Балкани, както и разширяването на възможностите за сътрудничество", каза още Попов.
 
Заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков също заяви подкрепа за присъединяването на Северна Македония към Алианса. Борис Вангелов, заместник-председател на комисията от ПГ "Обединени патриоти" каза: "Това е един исторически момент, при който най-после, ние и нашите еднокръвни братя от Македония ще бъдем в един военен съюз". Подкрепа за членството изрази и Таско Ерменков от ПГ "БСП за България".

Македония с една стъпка по-близо до членството в НАТО
 
Джейхан Ибрямов от ПГ на ДПС отбеляза, че тепърва предстоят сериозни изпитания пред Северна Македония, която трябва напълно да се интегрира в НАТО и в ЕС. По думите му това е правилният път, по който трябва да продължи Македония.

Република Северна Македония избира нов президент на 21 април
БТА