Интензивният сахарски пренос към различни части от Европа, включително и България, продължава и през днешния ден, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

У нас, с преминаването на студения фронт, северозападният вятър постепенно ще разчисти сахарския прах - част от него ще бъде отнесен на изток, друга част ще се утаи на земната повърхност (сухо отлагане), а там, където има валеж, той ще бъде оцветен (мокро отлагане), посочват от НИМХ.

Качеството на въздуха ще се подобри окончателно около 4-5 април, твърдят синоптиците.



Идва захлаждане: Жълт код за силен вятър за 18 области (КАРТА)

"Необичайно високи са температурите и днес, което е стрес за човешкия организъм, заедно с това южния полъх донесе сахарския прах, който увеличи замърсения въздух. Многото ремонтни дейности също са източник на фини прахови частици, особено когато се засили вятърът. Това може да доведе до кашлица, кихане, до дразнене на очите, но това за защитни механизми на нашия организъм. Искам да дам съвет, особено към младите хора, които карат велосипеди или обичат да тичат сутрин - да ограничат тези движения в този период. Хронично болните пациенти е добре да ограничат продължителното си престояване навън", каза пулмологът д-р София Ангелова пред БНТ.

Тя обясни, че сега започва и сезонът на алергиите, затова е е добре хора с бронхиална астма да не забравят своите медикаменти в този период на годината.

БГНЕС

Иначе времето като цяло остава без промяна, но с по-нормални за сезона вече температури. След обяд ще духа умерен, в Северна България и силен вятър от запад-северозапад. С него концентрацията на сахарски прах в атмосферата ще продължи да намалява. От запад на изток ще има временни увеличения на облачността и на отделни места ще превали и прегърми. Максималните температури ще бъдат от 21°-22° на места в западните райони до 28°-29° в Югоизточна България, където все още ще духа умерен до силен югозападен вятър. В София максималната температура ще бъде около 21°

До полунощ на отделни места все още слабо ще превалява. След полунощ облачността ще намалее до предимно ясно време. Вятърът от запад-северозапад ще отслабне и ще бъде умерен. Минималните температури ще бъдат между 6° и 11°, в София – около 6°. Утре ще бъде предимно слънчево, около и след обяд над Западна България с разкъсана средна и висока облачност. Ще духа умерен северозападен вятър, който привечер ще се ориентира от юг-югозапад. Максималните температури ще бъдат между 19° и 24°, в София – около 19°.
 

В планините ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен запад-северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 m ще бъде около 14°, на 2000 m – около 6°.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево с умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 18° и 21°. Температурата на морската вода е 9°-12°. Вълнението на морето ще отслабне и ще бъде 1-2 бала.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
НИМХ, БНТ