Кметът на Стралджа: Очакваме помощ от държавата
Кметът на Стралджа: Очакваме помощ от държавата / снимка: DarikNews.bg, архив

В най-кратки срокове да се извърши ДНК разпознаване на останките на загиналите, кремация и предаването на урните на семействата за извършване на погребение, поиска с писмо до председателя на Народното събрание Цецка Цачева и до парламентарните групи на партиите кметът на община Стралджа Митко Андонов.

Той настоява за бързото прочистване на село Лозенец, земеделските земи и горските територии от разпръснатите невзривени боеприпаси; обезщетяване на собствениците за извършване на ремонти на пострадалите сгради, обезщетяване и на земеделските стопани за загубите от увредена и/или унищожена реколта. Трябва в кратки срокове да се реши проблемът с бъдещото обработване на засегнатите земеделски земи и да се направи цялостен анализ за въздействието на инцидента върху компонентите на околната среда от МОСВ, настоява кметът.

„В този труден момент очакваме помощ от държавата. За съдействие при решаването на проблемите съм се обърнал към министър-председателя и съответните министерства. Настоявам за преразглеждане на съществуващата нормативна база, касаеща работата с опасни вещества и материали и по-специално утилизацията на боеприпаси, предприемане на законодателна инициатива за създаване на строги процедури при издаване на лицензи и осъществяване на контрол при работа с боеприпаси и тяхното транспортиране", пише в писмото Андонов.

От взривовете в складовете за утилизация на боеприпаси са пострадали 178 жилища, 32 обществени сгради, 68 търговски обекта, пет производствени сгради, едната от които помпената станция за водоснабдяване на град Стралджа и селата Лозенец, Атолово, Воденичане. Все още не са изяснени пораженията по намиращата се в близост до взривената база хижа „Люляк", тъй като до нея няма достъп. Няма данни колко хектара горска територия е засегната. В поразената зона се намират 7000 дка земеделски земи, които стопаните не могат да обработват поради опасност от наличие на невзривени боеприпаси. Невъзможно е започването на жътва, загуби ще понесат и собствениците на лозя, които не могат да извършат необходимите мероприятия за растителна защита, което ще доведе до увреждане на реколтата и влошаване на качеството й.

Други новини от Сливен