Касим Дал: РБ не е решавал за тройна коалиция - ако няма общи позиции, по-добре да се разделим
Касим Дал: РБ не е решавал за тройна коалиция - ако няма общи позиции, по-добре да се разделим / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Касим Дал: РБ не е решавал за тройна коалиция - ако няма общи позиции, по-добре да се разделим
75898
Касим Дал: РБ не е решавал за тройна коалиция - ако няма общи позиции, по-добре да се разделим
  • Касим Дал: РБ не е решавал за тройна коалиция - ако няма общи позиции, по-добре да се разделим

Реформаторският блок не е взимал решение да се участва в коалиция, само ако в нея се включи официално и Патриотичния фронт.

Това обяви в интервю за предаването на Дарик „Междуредие" Касим Дал, след като вчера Радан Кънев и Меглена Кунева обявиха тъкмо тази позиция на реформаторите.

Касим Дал подчерта, че в блока няма единно мнение за Патриотите, но беше категоричен, че не може да има тройна коалиция. Той смята, че трябва да се сложи край на боричканията в Реформаторския блок, като призна, че представители на различни формации правят опити да водят паралелни разговори с ГЕРБ.

„Ако няма да се вземат единни решения в блока, по-добре е да се разделим", каза той и допълни:

„Не трябва да се страхуваме от нови избори, напротив. Не може тази агония да продължава. Час по-скоро ГЕРБ трябва да вземат инициативата. Мисля, че няма друг изход няма, освен да се направи правителство на малцинството - или само ГЕРБ, или ГЕРБ и Реформаторите. Друго решение няма, или се отива на избори. Точно там е проблемът в РБ, че по това отношение - дали ПФ да участва или не - нямаме общо становище. Една част вчера обявиха, че трябва да се направи коалиция с ПФ. Държа да подчертая - такова решение на целия РБ няма. Само в групата е обсъждано, а не с различните партии. Ние като РБ трябва да започнем оттам, за да спре този цирк - ако няма да се вземат единни решения, по-добре да се разделим. Първо трябва да си решим нашите проблеми, а да не ги прехвърляме на други партии тези вътрешни боричкания".

Касим Дал добави, че днес се събира Гражданският съвет към блока и най-вероятно тези дни ще се реши проблема с ПФ:

„Не може да бъде тройна коалиция. Може да има подкрепа за определени политики. И Европа има едни червени линии, които не трябва да се прекрачват. Политици от тази коалиция въобще не виждаме като наши партньори, и Европа не ги вижда".

Касим Дал коментира и проблема с вземането на решенията в РБ:

„За съжаление, тези проблеми трябваше да ги решим още след евроизборите. Оставихме ги във времето и сега виждаме, че сме сбъркали. Има апетити към власт, първо от нас си трябва да променяме. Коалиция с Патриотите няма да има според мен".