Каракачанов предлага да допускаме бежанци след подбор
Каракачанов предлага да допускаме бежанци след подбор / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Каракачанов предлага да допускаме бежанци след подбор
67289
Каракачанов предлага да допускаме бежанци след подбор
  • Каракачанов предлага да допускаме бежанци след подбор

България трябва да затвори зелената си граница и да спре притока на емигрантите. Това мнение изрази председателят на ВМРО Красимир Каракачанов по време на конференция за демографската криза у нас. Според него България трябва да подбира внимателно бежанците от Сирия и да допуска тези, които наистина имат нужда от закрила и помощ.

Каракачанов изтъкна, че самият Европейски съюз е заинтересован ние да укрепим границите си, тъй като хилядите емигранти стигат и до Централна Европа, минавайки през нашата държава. Председателят на ВМРО даде за пример Румъния и Гърция, които са затегнали контрола на техните граници: „Идва зима. Тези хора трябва да бъдат под покрив, трябва да имат отопление, храна, медицинска помощ. Ние трябва да преценим колко са нашите възможности, нашият капацитет и ако трябва, не да приемаме който дойде и както дойде през границата нелегално, а от самите тези бежански лагери да подберем хората по различни критерии - майки с по две-три деца, които са на произвола или хора с нужното образование, хора, които по-лесно могат да се впишат в българската действителност".

По време на конференцията бяха представени начини за справяне с демографската криза у нас. 1 милиард лева са нужни на България за решаването на този проблем, а Каракачанов каза, че ще изпрати предложенията си до министър-председателя Пламен Орешарски. Те включват отпадане на ДДС върху детските стоки и финансова помощ за стерилните двойки у нас.

Професор Петър Иванов обърна внимание на проблема с намаляването на българския етнос за сметка на циганския и изнесе следните данни: „Някъде между 55-60% от новородените нямат за майчин език българския".

Каракачанов подчерта, че проблемът с демографската криза се синтезира не с това, че не се раждат деца, а че самият български етнос е пред изчезване.