Канцерогенен концентрат замърсява реколтата и въздуха в Златица
Канцерогенен концентрат замърсява реколтата и въздуха в Златица / снимки: migidea.org
Арсенов концентрат замърсява пагубно реколтата и въздуха в Златица
56655
Арсенов концентрат замърсява пагубно реколтата и въздуха в Златица
  • Арсенов концентрат замърсява пагубно реколтата и въздуха в Златица

Опасен канцерогенен концентрат застрашава здравето на жителите на град Златица. Това алармират граждани на града и активисти от страната. В района на гара Златица има разтоварище на арсенов концентрат, който се разнася чрез товарни камиони, чиито товар не се покрива. По този начин той се разсипва по улиците и замърсява въздуха, а при измиване попада и в отводнителните канали на града. Опасният концентрат се стича в шахтите в Златица и по този начин стига до река Балъм дере, която се използва за напояване на земеделските култури в града.

Арсеновият концентрат е абсолютно забранен във всички страни в Европейския съюз, заради токсичните вещества, които съдържа. До момента гражданите са изпратили писма до общината на Златица, както и до Министерството на околната среда и водите, но дейността на разтоварището все още не е прекратена.

Според активиста от движение „Модерна България” Борислав Цеков разсипания товар има пагубно влияние върху реколтата и въздуха в Златица. „Арсенът е най-опасната отрова за човешкия организъм - канцерогенен, превишава в пъти допустимата норма за подобни вещества във водата и почвата на Златица. Най-елементарното изискване е да се превозва със закрити камиони”, обясни той.

Хората в Златица обаче са категорични, че камионите трябва изцяло да спрат да превозват опасния товар. „Карат като бесни, ръсят концентрат, ние това го дишаме. Къщата се тресе, разцепила се, това са 40-тонни камиони. Те са и незаконни камиони. Идва Държавна автомобилна инспекция, спират да карат, крият се, отива си ДАИ - тръгват”, обясни жител на града.

Гражданските организации апелират за моментална намеса и отговорни действия от страна на българската власт.

Канцерогенен концентрат замърсява реколтата и въздуха в Златица
netinfo