/ ThinkStock/Getty Images
Амфетамините ободряват и увеличават работоспособността, но карат шофьорите да губят чувство за критичност на пътя. Това заяви за Дарик доц. Маргарита Гешева - национален консултант по токсикология и началник на отделението по токсикология в „Пирогов“. По думите ѝ след употреба на амфетамини шофьорите са с притъпено чувство за риск и са склонни да взимат авантюристични решения. По нейни данни употребата им в последните години пък се увеличава непрекъснато.
 
По данни на МВР през 2018 г. броят на заловените дрогирани шофьори се е увеличил десеторно в сравнение с три години по-рано. Само за миналата година катастрофите, предизвикани от водачи, употребили някакъв тип наркотик, са над 100.

Все по-често шофьори сядат зад волана след употреба на наркотици и алкохол
 
Амфетамините, например, имат възбуждащо действие, но могат да доведат шофьорите до пълна липса на критичност на пътя, заяви за Дарик доц. Маргарита Гешева:
 
„Амфетамините спадат към възбуждащата дрога, при което употребяващите ги са бодри, работоспособни, весели, разговорчиви, губят и критичност обаче и са доста смели и некритични на пътя. Склонни са към авантюристични решения. Една лека превъзбуда, в която човек говори повече и в която е остроумен и забавен, той може да стане абсолютно некритичен и психопатно възбуден. Просто те ободряват при прием на определено количество алкохол, което би следвало да въздейства на приемащия го човек, след прием на амфетамини изтрезнява, става свеж и отново започва отначало да пие, приема по-големи количества алкохол“, обясни доц. Гешева.

13 000 пияни шофьори засекли пътните полицаи за 11 месеца
 
По думите ѝ въздействието на амфетамините е индивидуално при всеки човек и може да доведе до тежки състояния, включително амфетаминова психоза:
 
„Всичко е индивидуално, но има момент на изчерпване на тези всички тези възбуждащи хормони или ензими, които се отделят в мозъка, така че всяко нещо си има и край, но понякога, за да се поддържат дълго време работоспособни, включително, непрекъснато вземат. Но от друга страна, амфетамините са много опасни, защото могат при съответен терен на мозъка все пак да причинят и трайно психично заболяване. Има понятие амфетаминова психоза“, допълни специалистът.

Все повече шофьори комбинират дроги и сядат зад волана